NIEUWSBERICHT
150-jarig jubileum van Koninklijke Kampert en Helm Rotaform feestelijk gevierd
Overhandiging fotoboek Amsterdam. Amsterdam. aan Femke Halsema
Het 150-jarig jubileum van Koninklijke Kampert en Helm Rotaform werd op zeer feestelijke wijze gevierd in The High Light van Capital C. Deze unieke locatie is gevestigd in de voormalige Amsterdamse Diamantbeurs aan het Weesperplein. Daar werd geheel in stijl en onder zomerse omstandigheden deze zeer bijzondere mijlpaal gevierd. Op speciale wijze en passend bij Rotaform. Want het bedrijf heeft Amsterdamse roots en daar zijn de broers, Allard en Dirk van Oostveen – de vijfde generatie binnen het familiebedrijf – trots op. Dat werd tijdens de viering gedeeld met de meer dan 200 gasten, waaronder uiteraard veel klanten, medewerkers, collega-bedrijven uit de sector en niemand minder dan de burgemeester van de stad Amsterdam, Femke Halsema.
Femke Halsema was met een speciale missie, de overhandiging van het fotoboek Amsterdam. Amsterdam. – een beeld van een stad in 150 jaar fotografie, naar het jubileumfeest gekomen. Voorafgaand aan het officiële moment verzorgde fotograaf Hans Aarsman, onder andere bekend van zijn wekelijkse columns de Aarsman-collectie in De Volkskrant, een introductie. Daarin nam hij op geheel eigen wijze de gasten mee tijdens een reis door het boek met authentiek historisch beeldmateriaal. Daarna kreeg de burgemeester uit handen van de Rotaform directie, Allard en Dirk van Oostveen het eerste exemplaar uitgereikt.
‘Achter dit fotoboek gaat een bijzonder verhaal schuil’, zegt Dirk van Oostveen. ‘Anthon Beeke ontwierp het fotoboek al ruim dertig jaar geleden, maar nu pas – bijna vier jaar na zijn dood – geven wij het uit. Hoe dat komt? Het omvangrijke archief van de meestervormgever stond bij ons in Lelystad opgeslagen. Bij het leeghalen daarvan kwam de doos waar op de zijkant ‘Amsterdamboek’ was geschreven tevoorschijn. De doos bevatte de volledige opzet van een ambitieus boek waaraan Beeke in 1989 begonnen was. Samen met documentairemaker Henk Raaff besteedde Anton veel tijd aan de opmaak en de flow van het boek. Het project was al in een vergevorderd stadium, toen uitgeverij Bert Bakker het afblies.’
Allard van Oostveen vult aan: ‘Wij hebben, als Koninklijke Kampert en Helm Rotaform, het initiatief genomen om ter gelegenheid van ons 150-jarig bestaan dit omvangrijke werk van Anthon als een jubileumboek uit te geven. Dat past in onze traditie om kroonjaren te vieren met een iets ander dan een geijkt gedenkboek. Bovendien hebben wij in het verleden samengewerkt met Beeke. Het boek is vormgegeven door Sacha Happée en Mariola López Mariño, die jaren bij Studio Anthon Beeke werkten. Samen met drukkerij Rob Stolk zijn de adoptie en doorstart van het onuitgegeven boek een mooie aangelegenheid geworden. Het is een prachtig jubileumboek geworden, dat ontzettend goed bij ons past. En daar zijn wij trots op.’
In haar toespraak dankte Femke Halsema de initiatiefnemers Allard en Dirk van Oostveen voor het realiseren en ‘redden’ van dit Amsterdams historisch erfgoed. De komende tijd staat het boek in de schijnwerpers tijdens een expositie in ruim 30 Amsterdamse boekhandels. Het fotoboek is in die winkels te koop en ook online te bestellen via de webshop https://fotoboekamsterdamamsterdam.nl. Alle gasten kregen na de feestelijke avond het omvangrijke fotoboek mee. Als aandenken aan een zeer geslaagde bijeenkomst ter gelegenheid van 150 jaar Koninklijke Kampert en Helm Rotaform.
De geschiedenis van Rotaform in vogelvlucht
Op 19 februari 1872 begonnen de heren H.W. Kampert en J.F. Helm op een zolderkamer in een pand in de Barndesteeg, bij de Nieuwmarkt in Amsterdam, een boekbinderij annex linieerinrichting. Bij gebrek aan opvolging aan de kant van Helm, werd het bedrijf voortgezet door de familie Kampert. Johan van Oostveen, die getrouwd was met de dochter van mede-oprichter Kampert, maakte deel uit van de tweede generatie. Nog altijd is het bedrijf in handen van de familie Van Oostveen. Inmiddels zwaait de vijfde generatie, vertegenwoordigt door Allard (60) en Dirk van Oostveen (58), de scepter. Bij het 125-jarig bestaan in 1997 werd aan Kampert en Helm Rotaform B.V. het predikaat ‘Koninklijk’ toegekend.
Van Amsterdam naar Lelystad
Eind jaren zestig werden in de Amsterdamse algemene handelsdrukkerij plannen gesmeed om te verhuizen naar de Flevopolder. Dat had alles te maken met de snelle opmars van kettingformulieren. Onder de naam Rotaform (een samentrekking van het woord rotatieformulier) werd in 1971 op de huidige locatie, het toen nog lege industrieterrein Oostervaart, een kettingformulieren speciaaldrukkerij opgericht. In 1980 werden de productieactiviteiten, van Kampert en Helm in Amsterdam en Rotaform, in Lelystad samengevoegd.
Van kettingformulieren naar klantcommunicatie
Rotaform is in de loop der jaren veranderd van productiebedrijf van kettingformulieren naar ICT-dienstverlener. De kernactiviteit is het ontzorgen van klanten met digitale documentcreatie en output. Daarvoor heeft Rotaform een eigen platform ontwikkeld om de digitale klantcommunicatie te verzorgen. Vanuit dit platform stuurt Rotaform voor klanten zowel digitale als fysieke outputstromen uit.
MEER INFORMATIE
Jeannine Molier
+31 6 51 21 63 80 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.